Anette Meldgaard, arkitekt maa

boligen

Det påvirker os at bo; hvem vi bor sammen med, hvordan vi bor, hvor vi bor.

Planændring, energiforbedring, tilbygning - tiltag der kan løse nogle problemer, og give nogle andre rum, oplevelser og brug af huset og haven. Det er komplekse problemstillinger og dyre ændringer - brug en arkitekt.

udvalgte projekter

Tilbygning med kontor og stue.

facade facade og ganglinje interieur interieur

Huset er et fint rødstens klassisk hus med rødt tegltag. Tagetagen er renoveret, også køkken i stueplan. Men der manglede noget, noget plads til at være. Tilbygningen har udover ekstra rum givet en helt anden tilgang til baghaven, som før mest var til glæde for familiens hund. Nu kan man fra køkkenet i huset se ud på tilbygningen, endda se hvem der sidder i sofaen i den nye stue. Udenfor tilbygningen er der blevet en lille hyggelig plads, som helt sikkert vil blive brugt meget, der er solrigt og beskyttet, med et smukt birketræ at se på.

Tilbygningen er beklædt med varmebehandlet træ. Indvendigt er der lagt et smukt sildebensparket i eg, både i tilbygningen og i stue og entre i eksisterende hus. Trappen der forbinder tilbygningen med eksisterende hus er udført i egetræ. Det og lyset fra facadepartier understreger den stærke ganglinie langs væggen i stuen og tilbygningen.

Grundig renovering ved Dyrehaven. Ændring af planløsning, tilbygning og energiforbedring.

fotograf: Søren Nielsen

interieur interieur interieur interieur

Huset er blevet gennemgribende renoveret. Noget af det der trækker tråde tilbage til det klassiske 60'er hus er rytmen i de bevarede spær. Spærene er i samklang med det nye akustikloft en vigtig karaktergiver til huset. Det bløde lys fra nord gør rummene rare at opholde sig i, samtidig med at der er udkig til haven og skoven gennem de høje glaspartier. Noget der er svært at forevige på et billede er at ovenlyset ikke i virkeligheden fremstår blændende, det er et udkig til trækroner, himmel og skyer.

Det store rum er meget venligt, skalaen er tilpas for familieliv. Det hele hænger sammen og er alligevel lidt adskilt, der er hjørner med overblik og udsyn og hjørner med større afgrænsning.

plan snit

Plan og snit af hovedhuset.

På snittet ses hvordan den gennemgående limtræsdrager under spærene er bevaret. Da spærene skulle forhøjes for at give plads til mere isolering i taget blev de samtidig forlænget mod nord for at etablere ovenlyspartiet og få mere dagslys i rummene. Taghældningen og de dybe tagudhæng er som på det oprindelige hus.

facade facade facade

Den eksisterende mur er isoleret og der er monteret en ny facade af fibercementplader. Pladerne er monteret på traditionel vis på et skelet med vindgips og ventileret hulrum. Det utraditionelle er at pladerne er vippet i forhold til hinanden, hvilket gør at de fanger og reflekterer lyset forskelligt og giver en variation i facaden, som lyset på en havoverflade. Der er dog her et helt fast system i variationen, der er brugt tilskårne kiler i de tre forskellige højder som pladerne har, som er vendt henholdsvis op eller ned.

Tilbygning med køkken i Lyngby.

fotograf: Torben Nielsen

interieur interieur facade facade facade facade

Den klassiske problemstilling - huset er fint, 1.salen er sat i stand; der mangler bare lidt albuerum rundt omkring. Løsningen med en tilbygning med køkken og spiseplads giver meget mere end bare de funktioner. Fra man kommer ind i huset kan man se gennem rummene i huset, ud gennem facadepartiet, ud i det grønne - det giver et pust til hele huset, af frisk luft og natur, selv i en villahave i en forstad til København. Glaspartierne giver en anden oplevelse af haven end traditionelle vinduer gør.

Der er grønt tag på tilbygningen, sedumurter med små blomster i pink, gul og lilla om sommeren. Fra vinduerne der hører til værelser på 1.salen ser man ud over det grønne, videre ud i haven. Taget opsuger regnvand, resten ledes til faskine, dvs intet regnvand fra tilbygningen ledes til kloak. Fra haven kan man se det grønne titte frem over den stringente grå og sorte facade.

Tilbygning med køkken i Søborg, planændring i eksisterende hus.

fotograf: Christina Kayser Onsgaard

facade interieur interieur facade og ganglinje

Huset fungerede ikke rigtigt, fra spiseplads og lille køkken så man lige ud i taget på den eksisterende udestue. Udestuen blev mest brugt til opbevaring og børnefødselsdage. Det bedste var udenfor, hvor der var en overdækket spiseplads, i en hyggelig beskyttet krog mellem plankeværk og mur. Med den nye tilbygning er der kommet et lyst og dejligt rum, hvor man bare åbner en glasdør, så er man på terrassen og i haven. Cykelparkering og skur er integreret med tilbygningen, så der er kommet en ny hyggelig krog - den overdækkes med et sejl om sommeren.

plan-tegning snit-tegning eksisterende

Den eksisterende udestue var opført i røde maskinsten og ikke så smukke proportioner, desværre fyldte den ret meget, både fysisk og visuelt. Som det ses er husets egne mursten og forbandt faktisk ret flotte, det er nu kommet bedre frem.